Night Press

νυχτερινές ανταποκρίσεις

Hacktivism

leave a comment »

HacktivismArticl

Δίκτυο χωρίς περιορισμούς

Εκεί που ανοίγεις το site…βλέπεις αντί για αυτά που έχεις γράψει εσύ, αυτά που γράψανε κάποιοι άλλοι…Αλλά εσύ δεν έχεις λόγο να φοβάσαι, εκτός αν το site που έχεις ανήκει σε κάποια τράπεζα, κάποιο κόμμα ή κάποιον θεό. Ο όρος hactivism, ίσως στην πραγματικότητα να περιορίζει τις δυνατότητες που έχουν οι συνάνθρωποι μας, γιατί σίγουρα συνάνθρωποι μας είναι και όχι μια άγρια εξωγήινη φυλή, οι οποίοι περνάνε ώρες ατελείωτες μπροστά από δύο, πολλές φορές και περισσότερες οθόνες για να καταφέρουν να στείλουν ένα μήνυμα που  θα προκαλέσει, θα θίξει αλλά πάντα θα ενοχλεί τον ιδιοκτήτη ή στην καλύτερη περίπτωση τον προστάτη μιας ιστοσελίδας που δέχεται επίθεση από ακτιβιστές του διαδικτύου.

Από την άλλη ο κακόμοιρος (τεχνολογικά σίγουρα) ιδιοκτήτης συνειδητοποιεί σε μία νύχτα μέσα, πως τα μέτρα ασφαλείας για αυτόν στο διαδίκτυο, δεν θα είναι ποτέ τα επιθυμητά. Πόσο μάλλον αν μάθει από κάποιο μέσο πληροφόρησης, που το πιθανότερο είναι να βρει κάποια όχι μεγάλης απήχησης ενημερωτική πηγή, πως ακόμα και οι στρατιές προγραμματιστών των windows δεν θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν τους χακτιβιστές ή πειρατές εκείνους οι οποίοι μπορούν να αντιγράψουν τα προγράμματά τους πιστά και βελτιωμένα όπως την τελευταία έκδοση των windows. Με λίγα λόγια, οι επιθέσεις αυτές αποσκοπούν σε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όφελος αλλά συνήθως είναι ιδεολογικού περιεχομένου και κατά συντριπτική πλειοψηφία προέρχονται από ομάδες που δραστηριοποιούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, βάση των κειμένων με τα οποία αντικαθιστούν τα «επίσημα» στην εκάστοτε ιστοσελίδα.

Ένα χρονικό βασισμένο σε γεγονότα. Ο χακτιβισμός στην Ελλάδα δεν είναι μύθος

Και σίγουρα δεν είναι φάντασμα. Το παρακάτω χρονικό είναι αποτέλεσμα έρευνας. Επέλεξα από αυτήν τις σημαντικότερες επιθέσεις και σας τις παρουσιάζω, για να έχετε μια γενική εικόνα του φαινομένου τοπικά.

  • Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Μπαράζ ηλεκτρονικών επιθέσεων στα site:
http://www.yap.gov.gr
http://www.dimosbyrona.gov.gr
http://www.dapfys.gr

Από τα mayra plasmata. Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες και την Διακήρυξη Ηλεκτρονικής Ανυπακοής

  • Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Επίθεση στο site τη μονής Βατοπεδίου [ hacked by: maura-plasmata RottenTeaBAg kiklomithikos roukzouk chaos fc dmr]

Το δεύτερο κείμενο που ανέβασαν οι χακτιβιστές στο χτύπημα της ιστοσελίδας των σκανδάλων, εθεάθη από πολλούς σε αφίσες αναρχικοών / αντιεξουσιαστών στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλις. Αφίσα και κείμενο θα βρείτε εδώ.

  • Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Επίθεση στο site της ΕΕΔΕ (Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχρίσεων)

eede1

Επίθεση στο site της ΕΕΔΕ

  • Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Επίθεση στο site του Ο.Π.Α.Π. [hacked by: Psifiaki Ta3iarxia

maura plasmata: RottenTeaBAg roukzouk chaos DMR anonymous

BerlinAnarchistHacker(BAH): mindthegAp DDD CnP.Aorg AaA Dis0rd3R

Turkish and Kurdish Rebel Geeks: AimB FAApd MEETisMurder]

  • Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Επίθεση στο site του ΠΑΜΕ [hacked by: roukzouk – RottenTeaBAg – anonymous – chaos – DMR]

  • Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

Επίθεση σε site της Γενικής Τράπεζας [hacked by: CYBER ANARCHY]

  • Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

Επίθεση σε Υπουργεία (υπουργείο Εσωτερικών (ηλεκτρονικό γραφείο Τύπου), υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αγροτική ανάπτυξη)) [hacked by: CYBER ANARCHY]

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ για τα πογκρόμ κατά προσφύγων από την CYBER ANARCHY

H CYBER ANARCHY απασχόλησε αρκετές φορές και ιδιαίτερα τα νευραλγικά σημεία της υπόθεσης όπως η ασφάλεια που παρέχει το κράτος στα ψηφιακά του χωράφια, τα οποία ως γνωστών είναι ξέφραγα αμπέλια και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν τα λεφτά που δίνουν μέσω φόρων οι πολίτες για την «ασφάλεια του διαδικτύου». Λεφτά που επίσης για αυτό το λόγο σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να δίνουν οι πολίτες. Γιατί πολύ απλά, υπάρχουν περιπτώσεις υποκλοπής αρχείων από «αγνώστους» που ποτέ δεν βγαίνουν στην επιφάνεια, ποτέ ο κόσμος δεν μαθαίνει για αυτά και περνάνε τόσο απαρατήρητα, όσο τα ποσά που υποτίθεται ότι πηγαίνουν στην προστασία και την άμυνα απέναντι στο ηλεκτρονικό έγκλημα.

Αν και αυτό είναι μια άλλη ιστορία σε ένα κόσμο που όλα συνδέονται, φέρνοντας το απλό παράδειγμα των υποκλοπών στο μυαλό μας, πολύ πιθανών να διαπιστώσουμε πως κάθε κώδικας είναι για να σπάει, ακόμα και αν είναι το μυστικό τηλέφωνο του πρωθυπουργού και γεγονός η αυτοκτονία του στελέχους της Vodafone, κ. Κώστα Tσαλικίδη. Ποτέ όμως δεν μάθαμε ποιοί το έκαναν. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλα μπορούνε να συμβούν και έτσι:

(ειδησιογραφικό site):«Απάντηση» με δύο ηλεκτρονικά «χτυπήματα» σε δύο κυβερνητικές ιστοσελίδες έδωσαν χθες μέλη της ομάδας «CYBER ANARCHY», που με κείμενό τους στην ιστοσελίδα αντιπληροφόρησης athens.indymedia.org, ανέλαβαν και την ευθύνη και για παλαιότερη «ηλεκτρονική επίθεση που έγινε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007». Οι «αναρχικοί χάκερ» ανάρτησαν στις ιστοσελίδες του υπουργείου Εσωτερικών (ηλεκτρονικό γραφείο Τύπου) και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αγροτική ανάπτυξη) το παρακάτω κείμενο:

«Ανακάλυψε το άψυχο σώμα ενός 14χρονου αγοριού από το Αφγανιστάν, σφηνωμένο κάτω από μια νταλίκα. Το αυτοκίνητο είχε φτάσει λίγο πριν στην Ιταλία μέσα από τη γραμμή Πάτρα-Ανκόνα… Εξελίσσεται ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό σε βάρος των προσφύγων. Η Αστυνομία έχει συλλάβει περισσότερους από 300 Αφγανούς, 100 από τους οποίους κρατούνται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Αθήνα… Εχει δώσει διορία κάποια ώρα στους πρόσφυγες να μαζέψουν τα πράγματά τους καθώς με απόφαση της Πολεοδομίας, η οποία έχει κηρύξει τον καταυλισμό αυθαίρετο, μπουλντόζες θα γκρεμίσουν τις καλύβες…. Οταν πρόκειται να διώξετε ανθρώπους ξεριζωμένους από τον τόπο τους, μόνο τότε θυμάστε την Πολεοδομία και τα αυθαίρετά της. Οταν όμως εκμεταλλεύεστε την εξουσία για τις δικές σας αυθαιρεσίες όλοι σιωπούν.Νομίζετε πως σε αυτή τη γη εσείς θα κυβερνάτε για πάντα. Νομίζετε πως οι προκλήσεις σας θα μένουν για πάντα αναπάντητες. Νομίζετε πως στα έδρανα, τα γραφεία και τα αστυνομικά τμήματά σας είστε ασφαλείς. Νομίζετε…». «Οσο εσείς κάνετε πογκρόμ σε αθώους ανθρώπους, γκρεμίζοντας και την τελευταία τους ελπίδα για ζωή, τόσο εμείς θα σας κυνηγάμε. Και δεν έχουμε καν αρχίσει. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Σκούπα σε μπάτσους και αφεντικά. Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία».

Η ηλεκτρονική επίθεση έγινε αντιληπτή πολύ αργά και οι ιστοσελίδες «κατέβηκαν» με την ένδειξη «υπό κατασκευή». Σχηματίστηκε δικογραφία από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (δικογραφίες και σκευωρίες είναι ειδικότητα αυτού του τμήματος) που ποτέ δεν ανακοινώθηκε ότι βρήκαν τα ίχνη τους, όπως και σε καμία άλλη παρόμοια περίπτωση.

  • Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

Deface στο site του KKE

kke3

Επίθεση σε site του Κ.Κ.Ε.

Εξωτερικό

Επίθεση στην ιστοσελίδα της γνωστής νεοναζιστικής οργάνωσης “Blood & Honour”

Η ομάδα hackers Daten-Antifa από την Γερμανία,  κατάφερε στις 29 Αυγούστου 2007 και έσπασε το forum από την ιστοσελίδα της γνωστής νεοναζιστικής οργάνωσης “Blood & Honour”, η οποία έχει δράση και στην Ελλάδα. Η οργάνωση αυτή είναι η μεγαλύτερη νεοναζιστική οργάνωση της Ευρώπης με παρακλάδια σε πολλές χώρες. Οι hackers με την εισβολή τους αυτή αφαίρεσαν δεδομένα που φτάνουν τα 800mb και μεταξύ των οποίων είναι και υλικό που μπορούσαν να δουν μόνο τα μέλη, φωτογραφίες, κρυφές συζητήσεις, προσωπικά στοιχεία και προσωπικά μηνύματα των 32.000 περίπου μελών του forum. Τα 500-1200 μέλη είναι από τη Γερμανία όπου η οργάνωση δρα παράνομα. Μάλιστα το υλικό αυτό έχει ανέβει online για κάθε ενδιαφερόμενο: http://www.indymedia.be/fr/node/29166 και http://www.antifa.org.uk/nucleus3.32/nucleus332/index.php?itemid=78

Το αντίθετο παράδειγμα του hactivist

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Υπόθεση: CERN (και η μυστηριώδης Greek Security Team (GST))

Πέρα από τις κατηγορίες των black, white hackers κλ που κάνουν ζημιές σε sites και defaces ή βελτιώνουν προγράμματα κυρίως ανοικτού κώδικα, υπάρχουν και αυτοί που ασχολούνται με το hacktivism και προσπαθούν μέσω συμβολικών επιθέσεων να περάσουν κοινωνικά μηνύματα και αυτοί που για μαγκιά ασχολούνται με το hacking βρίζοντας άλλες ομάδες hackers (!!). Το deface στο CERN και μάλιστα εκείνη την ώρα θα έπρεπε να είναι διαφορετικό. Τελικά εκτός από το κομμάτι το τεχνικό της εισβολής στον server ήταν μια βλακεία και μισή λόγω του εντελώς άσχετου μηνύματος (που ήταν και στα Ελληνικά!!! ενώ εκείνη την ώρα ήταν χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο).

Στο παρακάτω link, μπορείτε να βρείτε ένα εκτεταμένο άρθρο βασισμένο στο συγκεκριμένο γεγονός: εδώ

Επίλογος

Εξετάζοντας σε βάθος αυτό το ζήτημα και σκεπτόμενοι αν θα έπρεπε να επικροτούμε το hactivism, να είμαστε εναντίων ή ουδέτεροι, ακόμα και αν θα έπρεπε να τον διαχωρίζουμε από το hacking, ότι κι αν επιλέξουμε το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο μέλλον θα βρεθούμε σίγουρα μπροστά στην ανεξέλεγκτη διασπορά αυτού του φαινομένου και είτε το ονομάσουμε απειλή ή εξέλιξη αυτό θα επηρεάσει τα γεγονότα χωρίς να το ενδιαφέρει η προσωπική μας άποψη. Είναι πρώτα θέμα αντιλήψεων και μετά επιλογών, ο κάθε ένας μπορεί να κρίνει μόνος του. Όλα είναι ένα κλικ.

Σημείωση: τις αναλύψεις ευθυνών των επιθέσεων τις βρήκα στην ιστοσελίδα αντιπληροφόρησης  http://athens.indymedia.org/

Advertisements

Written by elmo

30/10/2009 στις 2:08 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: