Night Press

νυχτερινές ανταποκρίσεις

ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥΣ εναντίων Zeitgeist

2 Σχόλια

ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥΣ εναντίων Zeitgeist

Δεν θα κρίνω το άρθρο του ΤΑΚΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ που δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία στις 7 Νοέμβρη 2009 με τίτλο «Η άνοδος του τεχνο-επιστημονικού ανορθολογισμού». Δεν εκπροσωπώ ούτε αντιπροσωπεύω το κίνημα zeitgeist. Μπορώ όμως από αυτά που γνωρίζω για τα οικολογικά κινήματα να αναρωτιέμαι τα παρακάτω και να περιμένω τις απαντήσεις. Μεταξύ άλλων ανυπόστατων στοιχείων που παρουσιάζει για το ντοκιμαντέρ και το κίνημα Zeitgeist, αναφέρει και το εξής: εναντίων Zeitgeist

«Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε ραγδαία (χάρη στα άφθονα κεφάλαια για μαζική διαφήμιση με εφετζίδικα χολιγουντιανού τύπου φιλμ, βίντεο και διαδικτυακές μορφές επικοινωνίας) μια άλλη κίνηση σε 70 χώρες, πάλι εξ ΗΠΑ προερχόμενη, με το όνομα Zeitgeist (παλαιός γερμανικός όρος που σημαίνει το «πνεύμα της εποχής») και ήδη αριθμεί 350.000 μέλη, με τη χώρα μας να έρχεται επικεφαλής στο ενδιαφέρον γι’ αυτήν.»

Που γνωρίζετε τα οικονομικά του κινήματος zeitgeist κύριε Τάκη; Ποια είναι αυτά τα «άφθονα κεφάλαια» για τα οποία μας μιλάτε; Επίσης, γιατί παραπληροφορήσατε τον κόσμο αναφέροντας τον όρο «μαζική διαφήμιση» του ντοκιμαντέρ; Αυτό από που προκύπτει; Αν είχατε κάνει μια μικρή έρευνα θα διαπιστώνατε πως όλα μέχρι τώρα διαδόθηκαν από τον κόσμο, ο οποίος  παρακολούθησε ένα ντοκιμαντέρ το οποίο δεν περιέχει «εφετζίδικα χολιγουντιανού τύπου φιλμ», αλλά την πραγματικότητα μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που έκανε αυτά τα ντοκιμαντέρ τα πρόβαλε και είχαν μεγάλη, παγκόσμια απήχηση, του Peter Joseph που δεν είναι «ο επί κεφαλής» του κινήματος όπως αναφέρετε, αλλά ο δημιουργός των ταινιών που έγιναν σημείο αναφοράς για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Κάπου αλλού αναφέρετε την φράση «ο γκουρού του κινήματος Jacque Fresco». Αν το διάβαζε αυτό ο Φρέσκο, θα έπεφτε κάτω από τα γέλια, πόσο μάλλον τα ίδια τα μέλη του κινήματος τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν αναγνωρίζουν γκουρού ή αρχηγούς. Εν τέλη, γιατί τόσο μένος για αυτό το κίνημα;

»Σε αντίθεση με το σαφώς πολιτικό κίνημα των πρωτογονιστών, το κίνημα Zeitgeist δεν είναι καν πολιτικό, όπως αναγνωρίζει ο επί κεφαλής του Peter Joseph, επιβεβαιώνοντας τον αταξικό χαρακτήρα του κινήματος, που θεμελιώνεται βέβαια στην υιοθέτηση της συστημικής αντίληψης για τον αταξικό χαρακτήρα της σημερινής κοινωνίας. Το κίνημα αυτό, όπως δηλώνει ο  Joseph,  αποτελεί στη πραγματικότητα τον «ακτιβιστικό βραχίονα του Venus project», το οποίο  ανέπτυξε ο γκουρού του κινήματος Jacque Fresco, (από την τοποθεσία Venus της Φλόριδας οπού έχει στήσει το ερευνητικό του κέντρο, σε ένα πελώριο κτήμα 85.000 τ.μ. που στεγάζει 10 κτίρια σχεδιασμένα από τον ίδιο). »

JACQUEFRESCO5

πηγές:

Το άρθρο της εφημερίδας: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=99528
«Εκτεταμένη» έκδοση του άρθρου: http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/greek/grE/gre2009/gre2009.htm

Τα σχόλια είναι πάντα ανοιχτά για όποιον θέλει να κάνει

Advertisements

2 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. @elmo θα ήθελα να σε ρωτήσω αν κάποιος πρέπει να έχει τη φορολογική ενημερότητα και το πόθεν έσχες του Zeitgeist για να καταλάβει ότι φιλμ σαν τα Zeitgeist που προωθήθηκαν με «ανεξάρτητο» πλην χολιγουντιανό τρόπο (χρησιμοποιώντας πιασάρικες τεχνικές για την προβολή εντελώς αστοιχείωτων ιστορικών και κοινωνικών δεδομένων) και διαδόθηκαν αρχικά σε αρκετό κόσμο, ακόμα και αν στη συνέχεια αυτό έγινε «στόμα με στόμα», με κάποια εύλογα κεφάλαια ξεκίνησαν.

  Ακόμα και αν δεν ήταν από πίσω «μεγαλοπαραγωγοί» κτλ., είναι ψέμα ότι χρειαζόντουσαν χρηματοδότες και το ερώτημα είναι από πού βρέθηκαν; Ακόμα και ο ίδιος ο Φρέσκο (που δεν φαίνεται και κάνα φτωχαδάκι με ένα τεράστιο ράντσο όπου «προετοιμάζει» την οργουελική κοινωνία του) να τα χρηματοδότησε από τα προσωπικά του κεφάλαια, αυτό δεν αναιρεί ότι πρόκειται για σημαντικά κεφάλαια που ούτε με τα κυάλια δεν βλέπουν πραγματικά ριζοσπαστικές οργανώσεις ή κινήματα.

  Όσο για το αν είναι γκουρού του κινήματος ο Φρέσκο, ο ίδιος ο ρόλος του κοινωνικού «σχεδιαστή» του οράματος τον οποίον έχει επωμιστεί (ρόλος που ταιριάζει πολύ καλά με την άκρως τεχνοκρατική πλην καθόλου δημοκρατική κοινωνία του που «ετοιμάζει»), τον κάνει αυτόματα γκουρού ενός κινήματος που επιζητάει -χωρίς να το κρύβει άλλωστε- ακόλουθους.

  Τέλος, μου φαίνεται τουλάχιστον αντιφατικό που γράφεις στην αρχή ότι «δεν θα κρίνεις το άρθρο του Τ. Φωτόπουλου» αλλά στη συνέχεια το κατακεραυνώνεις, μάλιστα γενικολογώντας χωρίς ίχνος επιχειρήματος επί της ουσίας (βλ. «Μεταξύ άλλων ανυπόστατων στοιχείων που γράφει για το ντοκιμαντέρ»)!

  Όσο για τον χαρακτηρισμό ενός συνωμοσιολογικού βίντεο χωρίς ίχνος ορθολογικής ανάλυσης ως «ντοκιμαντέρ», μάλλον άτοπος θα έλεγα ότι είναι.

  ikonikos

  16/11/2009 at 9:37 μμ

 2. «είναι ψέμα ότι χρειαζόντουσαν χρηματοδότες και το ερώτημα είναι από πού βρέθηκαν;»
  Όχι δεν είναι ψέμα. Τα ελάχιστα χρήματα που χρειάστηκαν για το ντοκιμαντέρ προέρχονται από τον ίδιο τον Peter Joseph. Επίσης όταν βγήκε το πρώτο ντοκιμαντέρ δεν ήταν ο Φρέσκο μαζί. Αυτά ξέρω.
  Επίσης ότι βραβεύτηκε 2 φορές στο Artivist film festival http://www.artivists.org
  είναι και αυτό ανυπόστατο ή μήπως βραβεία όσκαρ;

  elmo

  16/11/2009 at 10:16 μμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: